Elektrikli Tahrik ve Kontrol Sistemleri
Elektrikli tahrik ve kontrol sistemleri uzun yıllardır hareket ve kontrol teknolojilerinde önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle hassas ve senkron hareketler söz konusu olduğunda, elektrikli tahrik ve kontrol sistemleri makinelerin veya sistemlerin kaçınılmazı olmaktadır. Özellikle hassas ve senkron hareketler söz konusu olduğunda, elektrikli tahrik ve kontrol sistemleri makinelerin veya sistemlerin kaçınılmazı olmaktadır. Bu dalda uzun yıllardır partnerliğini yaptığımız Bosch grubu içinde, makinelerin maksimum performansını sağlayan ve Servo Sürücüler için standardı belirleyen bir know – how mevcut olup, bundan tüm müşterilerimizin faydalanması için çalışıyoruz.
CtrlX Automation, Bosch Rexroth’un yeni piyasaya sürdüğü ve tüm açık kaynaklı alt yazılımlarca kodlanabilir özelliğe sahip bir arayüze sahip otomasyon sistemidir ve çözümleri bütünüdür. Kendi sürücüleri ve arayüzü sayesinde sunduğu otomasyon çözümleri, son derece geliştirilebilirdir ve neredeyse tüm uygulamalar için tüm gereklilikleri kapsar. Sistem fonksiyonları birbirini mükemmel şekilde tamamlar ve aynı zamanda da 3. Parti yazılımlar, uygulamalarca da geliştirilebilir. Mümkün olan en iyi ağ oluşturma özelliğini sunar ve hemen hemen tüm ilgili otomasyon sistemleriyle bağlantılıdır. Arayüz ve protokoller ve seçimde geliştirme ortamı ve programlama dili bakımından tam özgürlük sunar.
CNC ve Hareket kontrolü (Motion Control), endüstrinin hemen hemen her alanında gördüğümüz CNC (Computer Numerical Control)’lerin arkaplanında yatan tahrik ve kontrol sistemlerinde de çözümlerimiz bulunmaktadır. CNC makineleri insan gücü gerektiren işlerde hızı ve profesyonelliği arttırmak amacıyla günümüzde her alanda faaliyet göstermektedir. İlgili kontroller için gerekli olan tüm otomasyon ürünleri, bu ürün grubuna girmektedir.
PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici), fabrikalardaki üretim bölümlerinde veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılan otomasyon cihazıdır. Kontrol ettiği cihaz, eksen veya eksenlere içerisinde bulunan kodlama sayesinde ne yapması gerektiğine dair komutu veren cihazdır. Normal bilgisayarların aksine PLC'nin birçok giriş ve çıkışı (I/O) vardır. En büyük artıları ise elektriksel gürültülere, sıcaklık farklarına ve mekanik darbelere karşı dayanıklı tasarlanırlar. Farklı markanın PLC'leri kendilerine göre bir işletim sistemi yüklerler. Bu denetleyici sistem, giriş bilgilerini gözle görülmeyecek hızlarla tarayarak buna uygun çıkış bilgilerini gerçek zamana yakın, cevap verecek şekilde çalışır. PLC, kısa sürede daha çok ve kaliteli ürün üretme, çok düşük hata oranlarına sahip üretim yapma gibi unsurların ön plana çıkmasında büyük rol oynar.
Endüstriyel PC ve operatör panelleri Normal bir bilgisayar gibi genellikle içerisinde Windows işletim sistemi bulunan, hem PC gibi içerisine program yüklenebilen, hem de sağlam ve kompakt yapılarıyla ekran gibi de kullanılabilen ürünlerdir. Fabrika sahalarında sıkça rastladığımız bu sistemler makinelerin kontrolünde operatöre görsel olarak da rahatlık sağlar.
I/O, İngilizcede Input ve Output kelimelerinden gelen giriş ve çıkış modülleridir. Sistemdeki her türlü girdi ve çıktıyı I/O'larla alıp ve PLC ile kontrol edebilirsiniz. Sistemdeki her türlü feedback bu I/O lar sayesinde alınır ve işlenir.
Servo motor, içinde bulunan enkoder, mil, dişli ve motor hareket etmekte ve bu hareketi açısal değer olarak mili döndürmektedir. Servo motorlar enkoder ve içerisinde bulunan potansiyometre aracılığı ile aldığı kare dalga sinyaller ile döner. Sinyaller arasındaki bekleme süreleri motor milinin hangi açıda döneceğini belirlemektedir. Ayrıca servo motorlar 90, 180, 360 derece ve sürekli dönebilecek şekilde üretilmektedir.
Elektrikli Tahrik ve Kontrol Sistemleri Kullanılan Projeler