Küçük yaşlardan itibaren teknik konulara eğilimi olan ve kendisini bu alanda geliştiren Avni Ünal, 26 yıldır hidrolik sektörünün içerisinde yer alıyor. İşini severek yaptığını belirten Avni Ustamız, sektörde genç istihdama önem verdiğini ve bugüne kadar 20’ye yakın çırak yetiştirdiğini söylüyor.
“Hidrolik sektörüne giriş yapmamın ardından HKTM firmasıyla tanıştım. Birlikte ortak projeler yapıyorduk ve saha işlerine gidiyorduk. Dönemin koşullarına göre vizyonunun geniş olduğunu görüyorduk. Çalışanlarına verdiği değer ve sorumluluk bilinci ile hepimizi etkileyen bir kuruluştu.
HKTM’de çalışmak bizim için bir hayaldi.” diyen ustamız konuştu biz de dinledik.
Kendinizden bahseder misiniz?
1977 yılında Bartın’da doğdum ve 18 yaşıma kadar orada yaşadım. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul’a taşındım. Hayat arkadaşımla 17 sene önce tanıştım. İki kızım ve bir oğlum var.
Meslek hayatınızdan bahsedebilir misiniz?
Endüstri meslek lisesinde motorlu araçlar teknolojisi bölümünü okudum. Alanımla ilgili iş bulabilmek için İstanbul’a taşındım ve bir hidrolik firmasında çalışmaya başladım. Burada 10 yıl görev aldıktan sonra ve meslek hayatıma Teknokontrol firmasında devam ettim. Her iki firmada da hidrolik sektörü hakkında daha fazla bilgi sahibi olma şansını yakaladım.
HKTM ile olan iş ilişkiniz nasıl başladı?
Hidrolik sektörüne giriş yapmamın ardından eski adıyla Hidropar Kocaeli şimdiki HKTM firmasıyla tanıştım. Birlikte ortak projeler yapıyorduk ve saha işlerine gidiyorduk. Dönemin koşullarına göre vizyonunun geniş olduğunu görüyorduk. Çalışanlarına verdiği değer ve sorumluluk bilinci ile hepimizi etkileyen bir kuruluştu. HKTM’de çalışmak bizim için bir hayaldi. Zaman geçtikçe birbirimizi daha iyi tanıdık ve iş yapma süreçlerimizi kavradık. Saha servisi alanı için iş teklifi aldım ve hiç düşünmeden kabul ettim. İş ilişkimiz bu şekilde başlamış oldu ve 23 yıldır bağlantımız devam ediyor.
Mesleğinizin en sevdiğiniz yanı nedir?
Mesleğimde beni en çok mutlu eden şey eksiksiz bir şekilde ürün ortaya çıkarabilmektir. Var olan malzemeyi gözümde canlandırarak müşterinin işine yarar hale getirmeyi ve alternatifler üretmeyi seviyorum. Örneğin yıllar önce Karabük’te sürdürdüğümüz bir projede 60 tane boruya şekil verilmesi ve bu boruların makinalara bağlanması istendi. Burada önemli olan paslanmaz boruların kesişim noktalarına dikkat ederek sistemin hazırlanmasıydı. O dönemki tecrübeme göre bu işi tamamlayabilmek bana büyük bir keyif vermişti.
Mesleğinizin en önemli prensibi nedir?
Hazırlanan ürünler müşteriye gönderilmeden önce birden çok kez kontrol edilmelidir. Özellikle test kısımlarında gözden kaçırılan en ufak bir hata bile büyük yanlışlara sebep olabilir. Bu nedenle her koşulda önlem alınarak ilerlenmesini öneriyorum.
Hidrolik sektöründe çalışmak isteyen gençlere vereceğiniz bir mesaj var mı?
Sektöre ilgisi olan tüm gençlerin mücadeleyi elden bırakmadan bu yolda ilerlemeye devam etmeleri gerektiğini söyleyebilirim. Başlangıçta öğrenmesi ve alışması zor bir meslek gibi görünse de zaman geçtikte yaptıkları işten zevk alacakları noktalara ulaşacaklardır.